Utisci čitatelja

Knjiga koju bih zagrlila.❤️

Puna iskrenih savjeta, ahlaka i nepresušnog znanja. Nešto što bih svakoj ženi preporučila da pročita. Zaista na insana ostavlja trag, jednako sadržina knjige, kao i način pisanja. Tako blago, edebli, sadržano a razumljivo svim uzrastima. Toga nam treba i hvala Allahu pa je prof Hanka odlučila svoje misli staviti između dvije korice knjige. Nekako je posebnije.❤️

Ajla

Predobra knjiga masallah. Premašila moja očekivanja iskreno. Jako je "lahka" za čitati, kada počnete da je čitate teče kao rijeka 💧❤️

Emela

Kada ti je "loš" dan i treba ti motivacija

tu je naša draga Imancipacija

Imancipacija nije samo knjiga

Imancipacija je bijeg od svakodnevnih briga


Milina duši dok to blago čita

osjeća koliko je njena autorica rječita

Do srca ljudi ona dopire

u dubine ljudske duše ona prodire


Imancipacija je naša najbolja drugarica

ona je predivnih riječi i savjeta čuvarica

Na naša pitanja nam odgovore daje

zato srce njoj puno pažnje pridaje


Allah da nagradi autoricu ovog djela

jer je imala velikog udjela

u našoj promjeni na bolje

zato je Imancipacija nešto najbolje


Imancipacija je tu da nas podsjeti

kako to da srce prepozna i osjeti

da samo u islamu je sreća

a da li od toga treba pouka veća !


Naša srca za njom žude

jer toliko sadržaja u toj knjizi nude

sadržaja od kojeg zastaje dah

ona je tu kad nam treba životni predah

Predah od problema i jada

zato mi se Imancipacija i dopada !

Lamija

Moja priča vezana za imancipaciju, tačnije za njenu autoricu, počinje prije nešto manje od dvije godine. Slike sa crnim i bijelim balonima i kutijom sa cvjetovima su mi se ugravirale u pamćenje, jer od tog dana sam kao spužva upijala svaki tekst koji naša cijenjena profesorica objavi. Pojavila se zatim imancipacija, čije čitanje ima čudan utjecaj na insana, jer kako i ne bi, kad je sam naziv tako pomno odabran, a iza njega se krije najljepše „oslobođenje“ kojim se jedna žena okititi može.

Čitanje tih tekstova predstavljalo mi je takvo zadovoljstvo, kao kad ste žedni, pa se napijete vode sa nekog novog izvora koji vas napoji ljepše nego ijedan prije, kao da ste vazda sa pogrešnih izvora dušu hranili, pa je ona pronašla bunar koji joj najviše prija. Mene, nekoga ko je čitav život vezan za knjige, oduševljavala je svaka nova misao, analiza i savjet na kojeg naiđem u objavama imancipacije, tako da sam prazan govor beskorisnih knjiga rado zamijenila društvom sa nečim za čime je duša dugo tragala, a u suštini nikad nije svjesna bila koliko joj je baš to bilo potrebno, a to je govor o vjeri, iz jedne meni nepoznate i nove perspektive. Sa nekoliko riječi se srž pogodi, a iste te riječi pronađu direktan put do srca. Ponekad to bude direktno obraćanje, a ponekad i indirektno, a savjeti se uvrte u misli nečujno, pa danima tragove ostavljaju. A samo Gospodar zna koliko sam već puta razmišljala o tome kako priželjkujem da knjiga o Medini ugleda svjetlo dana, pa je preduhitrila Imancipacija, kojoj se ništa manje ne radujem i koju sa jednakim nestrpljenjem čekam.

Ne mogu da dovoljno zahvalim Gospodaru što je imamo u ovoj našoj Bosni, kao ni na tome što na ovom kratkotrajnom dunjaluku imam tu blagodat da živim u istom vremenu i na istom podneblju kao i naša voljena Hanka.

Samira A.

Imancipacija je naš još jedan član obitelji.

Često srca koja su potrebna za Istinskim znanjem i spoznajom Allaha kao Svemogućeg Gospodara (a svi smo u toj potrebi..) svoj fokus usredsrede samo na onih par stvari koje im nedostaju, a da i ne pomisle na milione blagodati koje je Allah podario. Na primjer na one bez kojih ne bi mogli gledati, slušati, hodati..


A kada bi Allahu zahvalili iskreno na svemu što imamo, On bi nam zasigurno još više dao, to je obećanje kur'ansko. Trebamo shvatiti da tuga neće nestati razmišljajući o onome što nemamo, već zahvaljujući na onome što imamo. A tek tad ce nam Gospodar dati i to nam nedostaje. Vjerujmo Allahu!

Isto tako ne može se ubrzati nešto ako to Allah iz svoje mudrosti uspori, i ne može se usporiti nešto što naš Gospodar ubrza. Zato oslonimo se iskreno i vjerujmo Allahu jer On nas nikad neće iznevjeriti.

Ova knjiga je jedan od ključeva spoznaje Allaha Uzvišenog i to je upravo ono što svaku njenu stranicu čini posebnom u odnosu na mnoge svjetske moderne romane 21. vijeka. 📓💎

I na kraju, da bi shvatili koliko je ovodunjalučka nauka nebitna bez spoznaje našega Gospodara citirat cu imama Ibn Qajima:

”Čovjek, koji zna mnoštvo stvari, a ne zna za svog Gospodara je jednak onome, koji ništa ne zna."

(“Igasetu-l-lehfani”, 1/68)

Aldina

Kupio sam ovu knjigu kao poklon supruzi, a onda sam je jednom prilikom uzeo i sam da je čitam. Tada sam vidio da ovo definitivno nije knjiga samo za žene i otkrio sam mnogo divnih stvari.

Enis

Ona je,

čežnja, dugo čekana.

Kao mlada nevjesta,

što čeka svoga junaka,

sa dalekog puta,

i niko u tom čekanju

je ne sputa.

Ona je...

nada u samoći

jedina što je ostala!

Kada niko neće doći.

Ona je želja snivana,

od šerra duše skrivana.

Ona je...

savjet tebi, meni,

da nam se srce razveseli!

Ona je...

priča jezgrovita,

poučna

plahovita!

Proljetna kiša rodna!

Duga obučena u mnogo boja,

mnogima tamam i lijepog kroja.

Bez prigovora, uz malo dogovora

Razgovora!

Nema broja,

da kažem koliko vrijedi.

Jedva je čekam

u čekanju

da mi kosa ne osijedi🙂

Marisa

Pogledajte utiske i na goodreeds-u: