Hanka Vlahovljak

Hanka Vlahovljak, žena rijetkog arhaičnog imena kojeg je dobila po očevoj majci čije mnoge karakterne osobine je, kako nam je rekla, naslijedila, specifičnog prezimena koje ćete odmah zapamtiti, supruga je i majka dvoje djece, prije ostalih titula koje pišemo prije njenog imena.

Po zanimanju je teolog, prva i jedina Bošnjakinja svršenica medinskog ženskog
univerziteta “Tajjiba”. Diplomirala je Islamske studije, odsjek hadis, dok je uporedo skupljala svoje intelektualno bogatstvo tradicionalnim sistematičnim učenjem ispred eminentnih učenjaka današnjice, za što je dobila mnogobrojna priznanja. Arapski jezik je naučila na institutu Ahmed Keftaro u Damasku, gdje je boravila godinu dana prije odlaska u Medinu.

Hafiza je Kur’ana Časnog, a Kur’an i podučavanje Kur’anu je njena najveća ljubav. Njena predanost kur’anskim naukama i podučavanju istog, nadaleko se prepričava kod onih koji imaju čast da im bude muallima, no, iako to ona ne voli da ističemo, hfz. Hanka je svestrana osoba koju treba upoznati svako ko želi da vidi kako to izgleda, živi i ponaša se neko ko podsjeća na doba Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve selem, u svakom smislu, ali i ko savršeno odgovara savremenom dobu u njegovom najljepšem svjetlu. Trenutno sa svojom porodicom živi u Tuzli, djeluje pri ženskom sektoru udruženja za promicanje pozitivnih vrijednosti Oaza iz Tuzle, profesorica je na online akademiji Hidaya Learning Academy, predmet Tilavet i to dvoje je njena glavna preokupacija.